ШКІЛЬНА РОДИНА ЗА! ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ

У режимі школи велике значення надається організації раціонального, збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів.

У школі розроблені комплексно-цільові заходи організації і розвитку харчування учнів, якими передбачено:

- зміцнення матеріально-технічної бази їдальні;

- розширення сфер послуг для учнів і батьків;

- удосконалення різноманітності раціону харчування;

- виховання культури прийому їжі;

- пропаганда здорового способу життя.

У школі організовано безкоштовне гаряче харчування учнів початкової школи. Кожен прийом їжі, її енергетична цінність відповідають віку, стану здоров’я учнів, рівню енергетичних затрат та нормам харчування для загальноосвітніх шкіл.

Розумова напруга і велика фізична активність учнів під час перебування в школі супроводжуються енерговитратами. Для цього загально добова калорійність харчування і школі розподіляється таким чином: сніданок – 20%, а обід – 40% добової калорійності раціону.

Серед умов, які впливають на активну діяльність дітей, важливе місце займає правильна організація та додержання режиму харчування. У школі режим харчування учнів тісно пов’язан з режимом дня. Сніданок подають після першого уроку, обід – на великій перерві. Висококалорійний повноцінний сніданок і обід допомагають активному режиму дня учнів.

Харчування учнів організовано на основі циклічного перспективного меню, яке обов’язково погоджується державною санітарно-епідеміологічною службою. Перспективне меню складається з урахуванням сезонності (на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року) та наявність сезонних продуктів, свіжий овочів, фруктів, ягід або консервованих фруктів, сухофруктів, квашених овочів, соків, варення. Як приправи і спеції у літний період широко використовується зелень (петрушка, кріп, селера та ін.), у зимовий – лавровий лист, сік лимону чи лимонна кислота, зелень, Медсестра постійно працює над правильним поєднанням продуктів і страв у кожному із прийомів їжі. Якщо на перше передбачено розсольник, овочеві супи, борщі, то на друге планується гарнір із крупів, макаронних виробів, комбінований гарнір, а також овочі. Перед обідом учні отримують, як правило, свіжі овочі або соління (моркву, цибулю, часник, помідори, огірки), щоб підвищити апетит, сприяти ліпшому засвоєнню їжі.

Питання організації харчування знаходиться на контролі ради школи, адміністрації та керівництва
Відсоток учнів, охоплених безкоштовними гарячими сніданками у початковій школі - 100%.

Лист МОН України від 07.07.2021 № 1/9-347/26-04/19995/2-21 «Щодо окремих питань організації харчування у 2021-2022 роках у закладах дошкільної, загальної середньої освіти».

Інформація щодо діючих грошових норм харчування учнів у 2021 році

Рішенням виконкому Харківської міської ради від 24.12.2020 №772 затверджено грошові норми харчування учнів та вихованців закладів освіти міста, які перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Харкова:

- для учнів 1-4 класів не більше 14,00 грн;

- для учнів 1 класів безкоштовне харчування молоком;

«Про внесення змін до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»від 28.07.2021 № 786
  • https://edirshkoly.mcfr.ua/npd-doc?npmid=94&npid=63280
  • «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305»від 18.08.2021 № 871
  • https://edirshkoly.mcfr.ua/npd-doc?npmid=94&npid=63630

Лист МОЗ щодо виконання норм харчування від 22.06.2021 № 26-04/18273/2-21https://edirshkoly.mcfr.ua/npd-doc?npmid=94&npid=62549

  • Листи МОН, МОЗ «Щодо окремих питань організації харчування у 2021–2022 роках у закладах дошкільної, загальної середньої освіти»від 07.07.2021 № 1/9-347/26-04/19995/2-21https://edirshkoly.mcfr.ua/npd-doc?npmid=94&npid=62872
Кiлькiсть переглядiв: 987